Wedstrijdverslagen 1 Oktober

HCOB VET- ARNHEM VET 5-0

Een hormonale dysbalans

De wedstrijd kende een matige start. De eerste helft hadden we wind tegen en de zon scheen pal in onze gezichten. Ik denk dat we daarom niet tot scoren kwamen. In de tweede helft werd goed participatie-hockey gespeeld. De man zonder bal was voortdurend in beweging. De passen werden op maat en op tijd gegeven en het "kommetje” werd goed gevonden. Met mooi combinatiespel werden er in de tweede helft 5 doelpunten gemaakt. Egon, Joost en Jeroen B. scoorden ieder een keer, Berry trof tweemaal  het doel. Een klein smetje op de wedstrijd was dat de tegenstanders wat vaak boos werden gedurende de wedstrijd. Ik heb hier een fysiologische verklaring voor.

Vanaf je 25ste daalt bij mannen het testosteron met 1% per jaar. Een van de zichtbare kenmerken is het ontstaan van een "buikje” en verminderde spiermassa. Kijkend in de wei zie ik dat verschillende veteranen al duidelijke kenmerken vertonen. Naast duidelijke fysieke zichtbare veranderingen zie je ook emotionele veranderingen ontstaan. Ik ben van mening dat naast de daling van het testosterongehalte ook de oxytocinewaarden in het bloed met de jaren sterk verminderd. Wat hebben onze tegenstanders toch moeite om hun emoties onder controle te houden. Boosheid naar elkaar, hun tegenstanders en scheidsrechters. Maar ik heb voor jullie de oplossing!

Drie acties die je kunt nemen om je oxytocinewaarden (ook wel het knuffelhormoon genoemd) in je bloed te verbeteren:

1.     Knuffel elkaar tweemaal voor de wedstrijd, in de pauze en na de wedstrijd. Een klein knuffeltje hoeft maar 2 seconden te duren.

2.     Ga douchen na afloop van iedere training en wedstrijd. Tijdens het douchen wordt niet geknuffeld, maar geven jullie elkaar een "high five”.

3.     Zeg eens een keer wat liefs tegen elkaar. Bijvoorbeeld: "Je ziet minder congestief en profiel”, of "leuk die vijftig tinten grijs”.

Succes en beterschap toegewenst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws