Unicef 16 December

Hartverwarmende Unicef actie

DOE MEE AAN DE HARTVERWARMENDE ACTIE!!!

 

1000 Kraanvogels en Wand der Wensen voor Unicef!

 

Een kraanvogel staat voor geluk, gezondheid en een lang leven. Als je 1000 kraanvogels vouwt mag je een wens doen. Tijdens Winterfestijn Overbetuwe gaat de organisatie met alle bezoekers een poging doen 1000 kraanvogels te vouwen. Tevens is er een wand aanwezig waarop iedereen een wens kan schrijven. De opbrengst komt geheel ten goede aan Unicef.

 

Onder begeleiding van onder andere een Japanse studente zullen kinderen en volwassenen de kraanvogels gaan vouwen volgens de origami techniek. De kraanvogels zullen vervolgens iedere dag opgehangen worden in de tent van de ijsbaan. Bovendien zal er op de ijsbaan een “Wand der Wensen” aanwezig zijn. Iedere bezoeker zal gevraagd worden een wens op te schrijven. De organisatie hoopt op duizenden wensen. “Een fantastisch initiatief!”, aldus voorzitter Jeroen Joon, “toen ik dit hoorde kreeg ik een brok in mijn keel. Ik werd nog meer geraakt toen ik het verhaal achter de 1000 kraanvogels opzocht op het internet. Ik heb zelf jonge kinderen en het verhaal over Sasaki doet je dan echt wat. We gaan ervoor zorgen dat de wensen niet verloren gaan, maar aan de juiste persoon of instantie aangeboden worden. Al moet ik ze te voet naar Paul van Vliet brengen!”.

Het verhaal van Sadako Sasaki

De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het verhaal van het Japanse meisje Sasaki Sadako wereldberoemd. Zij was twee jaar toen de atoombom op Hiroshima viel, waar zij vlakbij woonde. Toen Sasaki opgroeide was ze een sterk meisje en lang vergeleken met haar klasgenootjes. Ze was atletisch en had een enorme belangstelling voor hardlopen. Toen ze op 11-jarige leeftijd aan het oefenen was voor een belangrijke wedstrijd werd ze onwel. Er werd bij haar leukemie geconstateerd, een gevolg van de atoombom.

Een goede vriend vertelde haar dat als zij, volgens een oude Japanse legende, duizend kraanvogels zou vouwen, zij een wens mocht doen. Sasaki hoopte dat de goden haar een wens toe zouden staan en dat ze weer in staat zou zijn hardloopwedstrijden te doen. De mythevorming rond Sasaki is gegroeid doordat zij vele malen uitte en hoopte dat niet alleen zij, maar ook alle andere kindslachtoffers van de atoombom, een wens zouden mogen doen; ze bad vanuit haar ziekbed voor wereldvrede en het einde van al het lijden.

Sasaki bleef 14 maanden in het ziekenhuis en vouwde meer dan 1300 papieren kraanvogels tot ze op twaalfjarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie overleed.

Volgens een van de andere verhalen vouwde zij 644 kraanvogels, voordat zij op 25 oktober 1955 stierf. Haar vrienden zouden de resterende vogels gevouwen hebben en die, samen met haar, hebben begraven.

Deze Unicef actie is een initiatief van Hockeyclub Overbetuwe en de Stichting Winterfestijn Overbetuwe.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws