Woord van de Voorzitter 27 April

Positief Coachen

Op woensdagavond 27 april zijn maar liefst 26 HCOBers naar de theatervoorstelling Wel Winnen, hè! in de stadsschouwburg van Nijmegen geweest. Ook twee spelers uit de jC1 hadden zich enthousiast aangemeld. 

De voorstelling ging over Positief Coachen. In diverse voorbeeldsituaties, vaak heel herkenbaar, werden slechte en goede manieren van kinderen coachen nagespeeld. Ook werd de lijn doorgetrokken naar werk en prive situatie. Bijvoorbeeld: wat doe je als je kind met vele voldoendes (waaronder een acht) en een vijf op zijn/haar rapport thuiskomt? Focussen om van het vijfje een zes te maken of proberen verder te laten excelleren in het vak waar hij/zij schijnbaar goed in is? De vijf kan hoogstens een zes worden en wat schiet je daar mee op? Beter worden in waar je goed in bent daar gaat het om. Hetzelfde geldt voor spelers in een team. Moeten ze allemaal voor alles een 'zes' hebben waardoor het hele team middelmatig blijft of is het beter dat elk kind op zijn/haar deskundigheid toch nog verder ontwikkelt en daarvoor ook de ruimte krijgt?

Bij Positief Coachen gaat het in de kern om twee zaken: plezier en zelfvertrouwen! Stuur ze dus nooit het veld in met de opdracht om te winnen (of "in ieder geval niet verliezen hè!"), maar om plezier te hebben en de dingen goed te doen waar ze ook goed in zijn (zelfvertrouwen). De winst komt dan vanzelf! Diverse topcoaches gebruiken deze methode met bewezen betere resultaten dan alleen sturen op resultaat. Breng de boodschap eerlijk, maar altijd vanuit een positieve insteek. Verpak het in wat ze noemden de sandwich methode: begin met wat iemand goed deed, dan een tip om iets (wat dus niet zo goed ging) nog beter te doen en sluit af met wat hij/zij nog meer goed doet. Plezier en zelfvertrouwen!

De voorstelling werd door de HCOBers als erg positief ervaren! www.positiefcoachen.nl

Met sportieve groet,
Jeroen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws